D. KLČOVO: Šaffova ostroha oslavuje 20. narodeniny

26.05.2012 Vranov nad Topľou

Dlhé Klčovo 26. mája (TASR) - Obec Dlhé Klčovo v okrese Vranov nad Topľou je v týchto dňoch dejiskom celoštátnej súťaže a prehliadky sólistov-tanečníkov s názvom Šaffova ostroha. Na jubilejnom 20. ročníku festivalu ľudovej kultúry sa prezentuje spevom a tancom vyše 100 folkloristov z domova i zo zahraničia.
Šaffova ostroha odštartovala v Dlhom Klčove kultúrnym programom a výstavou fotografií, zachytávajúcou jej 20-ročnú históriu, v piatok 25. mája. Folklórne podujatie vzniklo pred dvoma desaťročiami na počesť významného a osobitého tanečníka Juraja Šaffu, ktorý bol rodákom zo spomínanej obce.
V rámci súťažnej časti podujatia prichádzajú do Dlhého Klčova bojovať každoročne o čo najlepšie umiestnenie tanečníci z celého Slovenska. Člen organizačného tímu Šaffovej ostrohy Štefan Kocák TASR informoval, že v priestoroch kultúrneho domu v Dlhom Klčove sa počas dnešného dňa postupne predstaví prostredníctvom 61 súťažných tancov celkovo 116 tanečníkov.
"Dnes večer sa tu zároveň uskutoční slávnostný program s názvom Dvadsaťročná Šaffova ostroha. Predstavia sa v ňom nositelia ľudových tradícií, ako aj sólisti či laureáti z minulých ročníkov," vysvetlil Kocák s tým, že počas spomínaného programu uvedú do života aj jeho knižnú publikáciu, v ktorej zachytil históriu folklórneho podujatia prostredníctvom písaného textu a sprievodných fotografií.
Nedeľnému (27.5.) programu Šaffovej ostrohy bude dominovať od 14.00 h tradičný galaprogram. Vystúpia v ňom taneční sólisti, nositelia ľudových tradícií a členovia folklórnych zoskupení zo Slovenska a zahraničia. Organizátori podujatia zároveň vyhodnotia jeho súťažnú časť a najúspešnejším účinkujúcim odovzdajú diplomy a vecné ceny.
V rámci tradičného festivalu ľudovej kultúry v Dlhom Klčove sa koná aj obľúbená škola tanca a remesiel. Účinkujúcich sólistov sprevádzajú na ich vystúpeniach ľudové hudby folklórnych súborov Železiar a Vranovčan.
 

Vyberte región